top of page
INTERIOR_ClinicaRotar_Websize14.jpg

Tehnologie

1. Tehnici de investigație și diagnostic

Modjaw.jpg

Modjaw 4D

Tehnologia digitală reprezintă cu siguranță prezentul și viitorul stomatologiei. Veriga lipsă a fost reprezentată până acum de imposibilitatea integrării funcțiilor pacientului (masticație, fonație, deglutiție) în softurile de design pentru reabilitările protetice. Sistemul Modjaw permite vizualizarea și evaluarea mișcărilor mandibulei pe toată durata tratamentului. Astfel, lucrările protetice realizate digital vor avea o integrare dinamică foarte bună. Utilitatea acestui sistem se regăsește în specialitățile de protetică dentară, ortodonție și durere orofacială. 

Screening cancer oral

Cancerul oral este o patologie întâlnită frecvent, având ca factori de risc fumatul și consumul ridicat de alcool. Depistarea precoce a acestei forme de cancer este extrem de importantă, șansele de vindecare crescând semnificativ dacă este descoperit la timp. O identificare rapidă, non-invazivă și nedureroasă poate fi realizată cu aparatul Oral ID, în doar câteva minute. Acest dispozitiv utilizează lumina fluorescentă care pune în evidență țesuturile anormale.

Screen Shot 2022-12-07 at 12_17_51 PM.webp
Screen Shot 2022-12-07 at 12_17_57 PM.webp

Articulatorul SAM

Articulatoarele sunt instrumente mecanice capabile să reproducă relațiile dintre maxilar (dinții superiori) și mandibulă (dinții inferiori) în toate cele 3 planuri spațiale, atât static cât și dinamic. Utilizarea acestor dispozitive asigură realizarea unor lucrări protetice perfect integrate din punct de vedere estetic și funcțional. SAM este un nume de referință între producătorii de articulatoare la nivel mondial, cu o istorie care garantează calitatea acestor produse.

Laboratorul foto digital

Studio foto/video dotat cu aparate profesionale necesare realizării unor fotografii și înregistrări video dentare și faciale de înaltă calitate, pentru analiza multidisciplinară și planificarea atentă și detaliată a fiecărui caz.

Studio foto.jpg
Planmeca.jpg

Laborator de radiologie digitală Planmeca

Sistemele de radiologie dentară Planmeca permit o evaluare imagistică acurată a pacienților. Cu o istorie de peste 50 de ani în producerea de echipamente stomatologice, compania finlandeză își propune reducerea continuă a dozelor de radiație necesare obținerii imaginilor radiologice, cu scopul protecției pacienților, câștigând o reputație datorită tehnologiei Ultra Low Dose™. Instrumentele disponibile pentru imagistica 2D și 3D permit o diagnosticare acurată a patologiilor oro-maxilo-faciale și planificării viitoarelor tratamente, în condițiile unei doze reduse de iradiere. Compania integrează ultimele tehnologii de planning digital în ecosistemul său Planmeca, implicându-se activ în procesul de pregătire universitară mondială. (https://www.planmeca.com/)

2. Tehnologie digitală în estetica dentară

Digital Smile Design – Smile Cloud

Platformă software stomatologică ce cuprinde o librărie de dinți naturali, cu ajutorul căreia se pot realiza simulările digitale ale formei și culorilor viitorilor dinți din lucrarea dentară. Cu alte cuvinte, pe baza unui set de fotografii ale pacientului, se pot proba diferite zâmbete, cu forme și nuanțe dentare variate.

Digital smile design.jpg
Scanner Trios.jpg

Scanner Intraoral 3Shape Trios

Scanner optic 3D cu ajutorul căruia se captează imaginile dinților și gingiilor precum și a altor structuri și detalii din cavitatea orală.  Astfel, se asigură transferul detaliilor intraorale în formă digitală în vederea planificării și execuției lucrărilor dentare.  Scannerul intraoral înlocuiește amprentarea clasică – de multe ori neplăcută pentru pacient - cu una digitală, mult mai confortabilă și efectuată într-un timp mult mai scurt.

Laboratorul de tehnică dentară

Laboratorul de tehnică dentară este dotat cu sisteme de fabricație CAD/CAM a lucrărilor protetice dentare. Pe baza informațiilor digitale - scanări intraorale, poze, înregistrări digitale ale relațiilor intermaxilare (Modjaw) - transmise laboratorului de către medicul stomatolog, tehnicianul realizează designul lucrărilor dentare în platforme software dedicate. Lucrările dentare în format digital se transmit mașinilor de frezare 3D care le transformă în piese finite. Lucrările dentare frezate  CAD/CAM prezintă o precizie de ordinul micronilor și sunt fabricate într-un timp mult mai scurt.

Laborator tehnica dentara.jpg

3. Tehnologii digitale în terapia dentară

EMS.jpg

Airflow Prophylaxis Master EMS

Noul standard în profilaxia dentară și terapia non-chirurgicală parodontală. Acesta a fost conceput conform celor mai înalte standarde de performanță, siguranță și confort, fiind proiectat în mod specific astfel încât să permită aplicarea terapiei ghidate a plăcii bacteriene (Guided Biofilm Therapy). Astfel, tehnologia Airflow Max permite îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului incipient și a petelor de pe dinți, restaurări directe și indirecte, implanturi dentare și aparate ortodontice, din zonele supra și subgingivale. Acestea sunt obținute folosind un flux laminar de apă, aer și particule de pudră pe bază de eritritol într-un mod eficient și minim invaziv. Capetele dedicate Perioflow sunt recomandate în cursul tratamentelor de profilaxie și în terapia parodontală non-chirurgicală pentru o eliminare eficientă a plăcii bacteriene din pungile parodontale. Tratamentul este finalizat prin îndepărtarea tartrului din zonele supragingivale și subgingivale cu ajutorul anselor de detartraj și ultrasunetelor. Astfel, sănătatea dinților și a țesuturilor parodontale poate fi menținută pe termen lung, împreună cu rezultatele obținute în urma tratamentelor stomatologice.

Laserul stomatologic DR Smile

Utilizarea laserelor stomatologice în practica curentă a avut o dezvoltare accelerată în ultimele decenii. Acestea vin în ajutorul medicilor stomatologi prin augmentarea tratamentelor, oferind precizie în timpul actului operator. Laserul stomatologic Doctor Smile este un laser diodă cu o lungime de undă de 980 nm, utilizat cu precădere în chirurgia părților moi. Avantajele majore al acestei tehnologii constau în reducerea timpului operator, asigurarea absenței sângerării la finalul tratamentului, reducerea timpului de vindecare, precum și reducerea sensibilității postoperatorii. Laserul diodă Doctor Smile mai poate fi folosit și în timpul terapiei non-chirurgicale parodontale, pentru decontaminarea pungilor parodontale și reducerea inflamației. Arsenalul terapeutic al acestui dispozitiv mai include albirea dentară, terapia hipersensibilității dentare sau terapia de biostimulare după intervenții chirurgicale ample.

Dr Smile.jpg
Screen Shot 2022-12-07 at 12_19_02 PM.webp

Anestezia digitală Quicksleeper

Quicksleeper este un sistem computerizat folosit pentru toate tipurile de anestezii, remarcându-se prin rapiditate, confort si eficiență.  Confortul este deopotrivă al pacienților (copii și adulți) și al medicilor. Anestezia este nedureroasă, eficientă, nu eșuează și poate să intereseze până la 8 dinți. Prezintă un design prietenos mai ales pentru copii, în formă de stilou, scăzând anxietatea acestora legată de anestezie. Acest tip de anestezie este foarte bine tolerat de către pacienții copii sau cu deficiențe psiho-emoționale și pentru că este eliminat efectul postoperator de “amorțire a părților moi”.

Tehnologii digitale în terapia canalelor radiculare

Microscop Leica 

 

Microscopul dentar este un instrument optic de înaltă precizie, care permite vizualizarea clară, luminoasă și mărită de până la 25X a câmpului de lucru. Astfel, medicul stomatolog poate observa obstacole, fisuri și multe alte detalii de finețe, care duc la reușita terapeutică, iar ochiul uman nu   ar fi capabil să le observe.

În prezent, microscopul dentar este folosit tot mai frecvent în terapia endodontică, precum și în domeniul altor specialități stomatologice precum odontologie, parodontologie, protetică și implantologie.

 În Endodonția modernă, microscopul dentar este indispensabil pentru obținerea rezultatelor optime. Factorul de mărire, completat de iluminarea coaxială, permit medicului endodont să abordeze cu ușurință și cele mai dificile cazuri. O vizibilitate mai bună asupra câmpului operator ajută la stabilirea diagnosticului, reperarea calcifierilor, canalelor radiculare, identificarea căilor false, a pragurilor și a liniilor de fractură etc.

 

Efectuat la microscop, tratamentul endodontic are o mai mare precizie, durata de timp mai redusă și este mai puțin traumatizant pentru structurile dentare. De asemenea, îndepărtarea fragmentelor de instrumente rupte, pivoți metalici cimentați sau prefabricați, care obstruează canalele radiculare, se face cu o mai mare ușurință.

Microscop Leica.jpg

Dintre indicațiile utilizării microscopului dentar amintim:


• identificarea orificiilor de intrare în canalele radiculare

• identificarea canalelor suplimentare
• identificarea și tratarea canalelor calcificate
• identificarea perforațiilor radiculare și sigilarea acestora

• refacerea tratamentelor de canal la dinți cu simptomatologie dureroasă
• vizualizarea și îndepărtarea obstacolelor din canalul radicular

• detectarea fisurilor \ fracturilor radiculare.

4. Tehnologii digitale în chirurgia orală

Centrifuga

Screen Shot 2022-12-07 at 12_19_18 PM.webp

Pentru promovarea unei vindecări locale favorabile, în chirurgia orală se utilizează, de mai bine de două decenii, tratamentul cu plasmă centrifugată, bogată în plachete sangvine/trombocite (PRF – Platelet Rich Fibrin). Putând fi întrebuințată în mai multe forme - lichidă sau solidă - aceasta grăbește timpul până la revascularizarea țesuturilor, pe baza celulelor și a factorilor de creștere de la nivel plasmatic. În mod practic, grăbește vindecarea și oferă noilor țesuturi o calitate superioară. 

 

Cum obținem acest PRF?

Se recoltează sânge venos periferic (același procedeu ca și la recoltarea analizelor de sânge) după care, în cel mai scurt timp, acesta este centrifugat, la un număr de rotații și pentru un timp specific, în funcție de ceea ce se dorește a fi obținut. În clinica noastră, indicăm acest tratament doar atunci când aduce beneficii clare și când considerăm că prezintă un avantaj în procesul de vindecare.

Ghidul chirurgical digital

Fiecare implant dentar are o poziție tridimensională specifică, menită să restaureze perfect poziția dintelui pierdut, să asigure rezistența corespunzătoare întregului sistem, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung. Planificarea digitală a poziției implantului și efectuarea unei gutiere chirurgicale de ghidaj ne oferă siguranța unei implantări în poziție ideală. Când sunt necesare, aceste gutiere sunt concepute și printate 3D „in-house”, în cel mai scurt timp și cu cea mai mare precizie, folosind soft-uri specializate

Screen Shot 2022-12-07 at 12_19_24 PM.webp
Screen Shot 2022-12-07 at 12_19_31 PM.webp
Screen Shot 2022-12-07 at 12_19_49 PM.webp
Screen Shot 2022-12-07 at 12_20_00 PM.webp
Screen Shot 2022-12-07 at 12_20_09 PM.webp
Screen Shot 2022-12-07 at 12_20_15 PM.webp
Screen Shot 2022-12-07 at 12_20_23 PM.webp
Screen Shot 2022-12-07 at 12_20_32 PM.webp

Dispozitivul ISQ

În urmă cu câțiva ani, după inserarea unui implant dentar, protocolul de tratament impunea o așteptare de 6 luni pentru osteointegrarea implantului, urmând ca ulterior să se efectueze descoperirea acestuia de sub gingie și lucrarea protetică. Acum, prin măsurarea acurată a stabilității primare a implantului (retenția lui imediat după inserție) cu ajutorul cu dispozitivului Ostell®, ne permitem să luăm decizii adaptate fiecărui caz în parte, efectuând protezarea imediată, precoce sau tardivă a implanturilor, în funcție de stabilitatea acestora după inserție.

 

Această metodă este non-invazivă (rezonanță magnetică), acurată, și înlocuiește măsurătorile aproximative ale stabilității implantului prin constatarea torq-ului la inserție. Astfel, printr-o metodă deloc aproximativă, putem decide momentul potrivit al protezării implantului.

 

Dezideratul nostru comun medic-pacient este o protezare cât mai rapidă a unui implant stabil, pentru a vă bucura de restaurarea dentară cât mai devreme.

5. Preocuparea pentru mediul înconjurător

În acord cu schimbările și problemele timpurilor în care trăim, încercăm să reducem impactul negativ asupra mediului înconjurător prin:

  • Folosirea fișelor digitale ale pacienților pentru a evita consumul de hârtie;

  • Folosirea radiografiilor digitale, fără imprimarea acestora pe film, pentru a evita procesarea produselor chimice necesare;

  • Interpretarea digitală a radiografiilor și fotografiilor prin folosirea unor softuri digitale (Nemo, Dolphin) în detrimentul metodelor clasice, pe hârtie de calc;

  • Folosirea amprentei optice/digitale prin care se reduc deșeurile medicale reprezentate de materialele de amprentă clasice;

  • Utilizarea iluminării profesionale și ambientale cu led precum și dotarea cu aparatură profesională de ultimă generație, reducând substanțial consumul de energie electrică

6. Standarde de curățenie

Mașina de spălat instrumente- Melatherm: Este un thermodesinfector care respectă Standardul European EN 15883. Este ideal pentru procesarea și dezinfectarea instrumentelor reprocesabile. 

Curățarea și dezinfectarea automată a instrumentelor cu ajutorul unui dispozitiv de spălare-dezinfectare este cea mai sigură procedură în ceea ce privește protecția pacientului și a personalului.

Sistemul de încărcare MELAstore cu tăvi și cutii permite un flux de lucru optim de la decontaminarea instrumentarului pâna la depozitarea acestuia.

  • Autoclav : Vacuclav 550

 

Sterilizarea este procesul de distrugere și eliminare a microorganismelor, redând instrumentelor proprietăți sterile.

 

Aceasta se realizează prin căldură umedă/abur.

Autoclavul permite aburului să pătrundă printre instrumentarul împachetat în prealabil în pungi destinate specific acestui proces.

Caracteristicile autoclavului ales de noi sunt următoarele:

        -capacitate dublă: Incinta de sterilizare XL pentru utilizarea a 25 kg de instrumente pe 16 tăvi sau 10 cutii MELAstore

        -viteza impresionantă: timpi de operare record datorită tehnologiei patentate MELAG cu două camere în doar 12 minute. (fără uscare)

        -recuperare căldură (recovery): Reducerea consumului de energie și a disipării căldurii în camera de decontaminare, deoarece tehnologia de recuperare utilizează căldura aburului uzat pentru a genera abur nou

        -100% fiabilitate, 0% apă de răcire: Coolify îmbina răcirea cu monitorizarea inteligentă a temperaturii

        -uscare inteligentă: DRY telligence pentru rezultate optime de uscare și o reducere simultană a timpului de uscare cu pana la 80%

        -display Smart-Touch foarte mare pentru o operare intuitivă, simplă

        -documentare și aprobare cu ProControl direct pe dispozitiv, fără software suplimentar

  • MELAtrace Melag

Un software care permite documentarea simpla si profesională pe tot parcursul procesului de tratare al instrumentelor. Finalizarea procesului se face prin generarea unui raport în format PDF ce conține toate informațiile relevante. Toți pașii acestui ciclu sunt bine detaliați iar mai apoi arhivați.

Etichetele emise cu codul de bare pot fi apoi printate cu MELAprint pentru a facilita trasabilitatea fiecărui element sterilizat. Acestea pot fi scanate și adăugate la sistemul de administrare a pacientului.

standarde de curatenie.jpg
bottom of page