top of page

Tratamentele dentare pediatrice 

Foto1.jpg

Pedodonția este ramura stomatologiei care implică cele mai multe provocări, dar și cele mai multe satisfacții. Pe lângă profesionalismul și pregătirea medicului, tratamentele pedodontice depind în egală măsură de cooperarea și pregătirea pacientului copil. Pentru a asigura un tratament de calitate la orice vârstă și pentru a preveni apariția afecțiunilor oro-dentare severe și complicate, un rol important îl are instruirea părinților și copiilor legată de igienă, prevenție, dietă și controalele riguroase periodice. În Clinica Rotar vă propunem o abordare comprehensivă si profilactică a afecțiunilor dentare la copii, care previne multe dintre tratamentele complexe.

Echipa noastră de pedodonție de la Clinica Rotar are 2 specialiști dedicați exclusiv tratamentelor stomatologice pentru copii: Dr. Irina Lupșe și Dr. Patricia Vințeler, unite de afecțiunea pe care o au pentru profesia lor și pentru cei mici.

FOTO3_edited.jpg

Cum decurge prima vizită, când și ce se recomandă? 

FOTO4.jpg

Prima vizită la stomatolog trebuie să se desfășoare la o vârstă cât mai fragedă, 6 luni - 1 an, pentru a permite copilului să se acomodeze cu mediul, instrumentele, tehnicile și medicii, toate reprezentând noutăți pentru acesta. Este important ca prima vizită să se desfășoare în lipsa oricărei urgențe medicale sau dureri, astfel încât atenția copilului să fie canalizată pe descoperirea noutăților, jocurilor și activităților plăcute. La prima vizită la stomatolog, pe lângă acomodarea copilului, părintele va fi instruit în ceea ce privește metodele de igienă orală, dietă, metodele de prevenție a cariei dentare și de pregătire a copilului pentru fiecare vizită la stomatolog, în funcție de specificul acesteia.

Scăderea anxietății copilului legată de elementul de noutate poate fi realizată prin amenajarea cât mai atractivă și interesantă a cabinetului. Astfel, prezența televizorului transformă experiența la stomatolog în ceva plăcut, mai ales că privitul desenelor animate este un obicei practicat și acasă. Jucăriile, recompensele, ochelarii de soare (ochelarii colorați pentru protecția din timpul tratamentelor) sunt alte elemente importante, nelipsite în cabinetele de pedodonție, pentru că pot canaliza atenția și interesul pacientului înspre activități plăcute și familiare. Pentru pacienții care prezintă anxietate legată de sunete, căștile reprezintă un element foarte important. Muzica, desenele, filmele ascultate în căști, blochează sunetele aparaturii stomatologice și distrag atenția pacientului de la lucrurile mai puțin plăcute. Terapia prin muzică este o formă de psihoterapie sau de reeducare folosind muzica ca și mijloc de comunicare sau de structurare a relațiilor. Acționând și asupra sistemului neuro-muscular, toate aceste permit pacientului să stea mult mai mult timp cu gura deschisă fără să obosească. 

FOTO6.jpg
FOTO5.jpg
FOTO7.jpg

Cum se tratează problemele dentare la copiii mici, fără sedare?

În funcție de vârsta și cooperarea pacientului copil, în echipa formată din medic-pacient-părinte își va găsi locul și psihologul care se va ocupa să pregătească în plus pacientul, pentru a gestiona anxietățile și frica, prea mari pentru a fi gestionate acasă. Astfel, părinții vor avea la dispoziție un ajutor în plus pentru a învăța copii să-și gestioneze emoțiile, pentru a face față mai bine diferitor situații, nu doar cele specifice stomatologiei. Toate acestea au ca scop scăderea treptată a necesității folosirii metodelor de sedare de tipul inhalosedare, analgosedare sau anestezie generală. 

Când e nevoie de consultul medicului pedodont, pe perioade de vârstă, și pentru ce anume?

1/ Sarcina

Sarcina necesită o informare legată de afecțiunile dentare și gingivale ale mamei, asupra tratamentelor stomatologice ce se pot realiza și în ce trimestru, asupra igienei oro-dentare a mamei. De asemenea, e importantă informarea asupra modului cum se pot transmite cariile dentare de la mamă la copil, asupra aportul de vitamine și minerale care ar trebui consumate în sarcină, cu un beneficiu real asupra copilului.

FOTO8.jpg

Importanța sigilărilor

Atunci când dinții erup și intră în contact cu mediul din cavitatea orală, riscul de dezvoltare a cariilor crește exponențial. Dinții permanenți tineri prezintă o morfologie accentuată, cu șanțuri și fosete adânci, care permit stagnarea plăcii dentare și îndepărtarea dificilă a acesteia. Materialul de sigilare reprezintă un strat protector dur care eliberează fluor, umplând șanțurile și fosetele adânci, pentru a bloca retenția alimentară. Este important ca sigilarea să se realizeze în primii doi ani de la erupția dintelui, pentru ca aceasta este perioada de dinte tânăr, imatur, slab mineralizat, cu risc crescut de apariție a cariilor.

Cariile la copii și tratamentul lor

Cariile dinților temporari seamănă mult cu cele ale dinților permanenți, având însă câteva particularități: evoluează mult mai repede, ajungând la nerv în câteva luni de zile, majoritatea sunt profunde, cu simptomatologie dureroasă în momentul prezentării la medicul stomatolog, iar tratarea lor depinde, într-o mare măsură, de cooperarea pacientului, lucru care îngreunează tratamentul.


Este important ca părintele să se prezinte cu copilul la stomatolog în momentul în care a observat o leziune carioasă. O carie descoperită într-o fază incipientă este mult mai ușor de tratat și depinde mai puțin de vârsta și cooperarea pacientului decât tratarea unei carii cu implicații ale nervului, caz în care tratamentele sunt mai complexe și mai greu de efectuat.


Tratamentul cariilor dinților temporari urmează aceleași etape ca și cele ale dinților permanenți. Sunt utilizate aceleași instrumente, aplicând materiale biocompatibile, cu eliberare de fluor, pentru consolidarea dinților. Pentru că dinții temporari dor la fel de tare în timpul tratamentului ca și dinții permanenți, de cele mai multe ori, este nevoie de utilizarea anesteziei locale, atât pentru confortul pacientului cât și al medicului. 

Toate aceste etape ale tratamentului cariei dentare la copii se vor parcurge pe rând, în concordanță cu vârsta pacientului, cu ședințe de pregătire în prealabil, atât din partea medicului cât și a părintelui.

Ce sunt si când sunt recomandate coroanele dentare la copii?

Coroanele pedodontice prefabricate sunt realizate dintr-un material biocompatibil (otel inoxidabil sau zirconiu) și vin în multiple dimensiuni, eliminând astfel etapa de amprentare și cea de confecționare în laboratorul de tehnică dentară. Aceste coroane sunt recomandate în cazurile de carii extinse în volum sau dinți care au suferit tratament al nervului, unde s-a pierdut mult țesut dentar și unde nu se poate reda rezistența, funcționalitatea și estetica optimă dintelui printr-o simplă obturație. 

FOTO11.jpg
FOTO12.jpg

Importanța controalelor periodice

Pe lângă importanța prevenției afecțiunilor dentare la copii și a tratamentelor într-o fază incipientă, un rol important îl ocupă controalele periodice. În funcție de riscul carios al pacientului - definit de Asociația Europeană de Stomatologie Pediatrică - este recomandat ca vizitele periodice să se realizeze o dată la 3 luni (pacienții cu risc carios crescut) sau o dată la 6 luni (pacienții cu risc carios crescut). Astfel, orice problemă stomatologică poate fi depistată la timp, înaintea apariției complicațiilor.

De asemenea, prin prezentarea la controalele periodice, se restabilește legătura medic-copil-părinte, astfel încât pacientul va avea mai multe vizite plăcute, fără implicarea vreunui tratament complicat, eliminând asocierile de tipul stomatolog-experiență neplăcută-durere.

FOTO13.jpg
FOTO14.jpg

Ortodonția la copii

Mulți dintre părinți se întreabă când se indică primul consult ortodontic. Răspunsul este îndreptat înspre prevenția și vizita periodică la pedodont. Prin faptul că părinții vin cu copiii la pedodont încă de la vârsta de 6 luni-1 an și continuă cu controalele periodice, medicul evaluează dezvoltarea și creșterea copilului, acționand în timp util, prin corectarea anomaliilor într-un mod mai simplu, beneficiind de maleabilitatea oaselor maxilare. Unele anomalii pot fi interceptate în perioada copilăriei și pot fi tratate chiar atunci. Informațiile legate de cum se pot preveni anomaliile dento-maxilare induse de practicarea unor obiceiuri vicioase în perioada copilăriei se vor oferi la prima vizită la medicul pedodont.

bottom of page